chevron_left
chevron_right
klassiek

Phion

Di 3 dec 20:15
Delen via

Phion

Mozart Gran Partita

Tweemaal Mozart in heel verschillende jasjes, je beleeft het met Phion! In één avond geniet je van een grootse Mozart in Gran Partita en een dwaze Mozart in Ein musikalischer Spass.

Werkelijk grandioos is zijn grote serenade die als de ‘Gran Partita’ de geschiedenis is ingegaan. Zeven delen hemelse muziek voor twaalf uiteenlopende blazers waaronder de bassethoorns met de prachtige donkere klank waar hij zo dol op was. Als opening Mozart op de humoristische maar ook ironische toer als hij in zijn Ein musikalischer Spass muzikaal gestuntel op de hak neemt.

Serenade
Mozart mocht dan een virtuoos zijn op de piano en de viool, hij was een ware meester in composities voor blazers. Hij schreef ze in de meest uiteenlopende bezettingen. De grandioze serenade die later als de Gran Partita de geschiedenis is ingegaan, is misschien wel de allermooiste. Waarvoor hij het schreef? We weten het niet, al denken sommigen dat het mogelijk voor zijn eigen bruiloft met Constanze was. Het maakt ook niet uit. Gelukkig kunnen we nog steeds genieten van zeven delen hemelse muziek voor twaalf blazers waaronder de bassethoorns met de prachtige donkere klank waar Mozart zo dol op was.

Een muzikale grap
Als opening speelt het Phion Ensemble een heel andere Mozart, die erom bekend stond soms de muzikale clown uit te hangen. In zijn Ein musikalischer Spass gaat hij op de humoristische, maar zeker ook de ironische, toer als hij het gestuntel van een stel dorpsmuzikanten op de hak neemt. Je hoort een amateurcomponist die op goed geluk maar wat in elkaar flanst en een paar hoornisten die zich verslikken in hun noten. Tot slot een violist die struikelt over zijn bravouresolo. Ook nu nog dwaze muziek waar we met een brede grijns naar kunnen luisteren.

Ga hier maar eens lekker voor zitten.

klassiek

Phion

Di 3 dec 20:15