chevron_left
chevron_right
Toneel

De Smeekbede

Wo 1 nov 20:15
Delen via

De Smeekbede

Zoektocht naar een Surinaams verleden

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. De Smeekbede is een voorstelling naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen over het slavernijverleden in Suriname.

De Smeekbede volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. De tragiek van een vrouw zonder eigen stem. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren.

In De Smeekbede duiken we de geschiedenis van een opmerkelijke brief in. Een smeekbede, verstuurd in 1795 door een vrijgemaakte vrouw naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden.

Wie schrijft de geschiedenis? Een voorstelling over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen.
Regisseur van De Smeekbede is Olivier Diepenhorst, die eerder de voorstellingen De tolk van Java, Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra regisseerde.

Credits
Naar het boek van Lianne Damen
Bewerking Maarten van Hinte
Regie Olivier Diepenhorst
Met Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout, Francesca Pichel en Rohiet Tjon Poen Gie

Muziek componist CARISTA
Decor Lidwien van Kempen
Licht Yuri Schreuders
Kostuum Sandro Lima
Regie- en productie-assistent Lionel Grauwde

Toneel

De Smeekbede

Wo 1 nov 20:15